News

Aktuelle InformationenWe provide the latest information from the websites of the European Commission, the European Food Safety Authority (EFSA), the German Institute for Risk Assessment (BfR) as well as other news concerning foods and foodstuffs, food contact materials, cosmetics, pharmaceutical and medical products etc.

Sorry, but usually we publish our news in german. Further you can get more english news in our food.news.

Für Perchlorat werden in Kürze gesetzliche Höchstgehalte für verschiedene Lebensmittelkategorien in der europäischen Kontaminanten-Verordnung (EG) Nr. 1881/2006 implementiert. Diese Festsetzung von Höchstgehalten ist das Ergebnis einer jahrelangen Diskussion auf europäischer Ebene bezüglich möglicher gesundheitlicher Risiken.

Den gesamten Artikel gibt es in der DRL 11/19.

The European Food Safety Authority (EFSA) published the following opinions concerning novel food evaluations: 

  • Safety of viable embryonated eggs of the whipworm Trichuris suis as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283 [EFSA Journal 2019;17(8):5777]: EFSA concluded that the safety of the Novel Food (NF) has not been established.
  • Safety of nicotinamide riboside chloride as a novel food pursuant to Regulation (EU) 2015/2283 and bioavailability of nicotinamide from this source, in the context of Directive 2002/46/EC [EFSA Journal 2019;17(8):5775]: EFSA concluded that the NF is safe under the proposed conditions of use for the healthy adult population, excluding pregnant and lactating women, and that an intake of the NF up to 230 mg/day is safe for pregnant and lactating women.

In Bezug auf neuartige Lebensmittel gibt es im August 2019 folgende Neuigkeiten:

Neuzulassung für Betain:

Änderung der Spezifikationen für Lacto-N-neotetraose:

 

Yohimbe (Pausinystalia yohimbe (K. Schum) Pierre ex Beille) und Zubereitungen daraus wurden in Anhang III Teil A „Verbotene Stoffe“ der Anreicherungs-Verordnung (EG) Nr. 1925/2006 aufgenommen und damit die Verwendung in Lebensmitteln verboten.

Den gesamten Artikel gibt es in der DRL 06/19.

The European Food Safety Authority (EFSA) published the following opinions concerning novel food evaluations:

Im Mai 2019 wurde die Biomasse der Hefe Yarrowia lipolytica als neuartiges Lebensmittel für die Lebensmittelkategorie Nahrungsergänzungsmittel, ausgenommen solche für Säuglinge und Kleinkinder, zugelassen:

The European Food Safety Authority (EFSA) published the following opinions concerning novel food evaluations:

Die EFSA hat die Sicherheit von Monacolin K bewertet, nachdem EU-Mitgliedstaaten Bedenken hinsichtlich der Sicherheit dieser Substanz äußerten. Auf Grundlage der verfügbaren Daten gelangt die EFSA in ihrer im August 2018 veröffentlichten Stellungnahme zu dem Ergebnis, dass der Verzehr von Monacolin K aus Rotschimmelreis bereits in Dosen ab 3 mg/Tag gesundheitliche Bedenken hervorrufen kann.

Den gesamten Artikel gibt es in der DRL 11/18.

EFSA does not raise safety objections to the placing on the market of the following traditional foods from third countries within the European Union

  • Berries of Lonicera caerulea L., haskap berry
    [EFSA Supporting publication 2018:EN-1442]

  • Decorticated grains of Digitaria exilis (Kippist) Stapf
    [EFSA Supporting publication 2018:EN-1443]

  • Syrup from Sorghum bicolor (L.) Moench
    [EFSA Supporting publication 2018:EN-1443]